Makalede Neler Var?
KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır? Yeni iş kurmak isteyen kişiler veya hali hazırda kurmuş olduğu işi daha da büyütmek isteyen kişiler belli miktarlarda finansmana ihtiyaç duyarlar. Bunun için ise özel bankalardan çok yüksek faizli ve geri ödeme planı zor olan kredilerden yararlanmak yerine KOSGEB’den yararlanmak daha doğru olacaktır. Çünkü hem KOBİ’lerin daha fazla büyümesi hem de ülke ekonomisinin daha fazla canlanması için KOSGEB her türlü maddi yardımı vermeye hazırdır. Üstelik bazı girişimciler için farklı miktarlarda hibe destekleri sağladığı gibi diğer finansman desteklerinde de düşük faizli kredi imkanları da sunmaktadır. Hal böyle olunca girişimciler için KOSGEB, harika bir çıkış kapısı olma özelliği taşımaktadır.
KOSGEB fırsatlarından yararlanmak için ilk yapmanız gereken KOSGEB’in verdiği kursları tamamlamanız gerekir. Bu kurslar her sektör için farklıdır. Yani ilk olarak hangi sektörde faaliyet göstermek istediğinize karar vermeli ve bu yönde de kurslara katılımlarınızı eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. İşte yeni iş hedefi olanlar veya mevcut işletmesini daha da ileriye taşıma hedefinde olanlar için KOSGEB başvurusu nasıl yapılır? Gibi soruların tüm detayları yazımızın devamında…
KOSGEB Nedir? Ne iş yapar? KOSGEB, ülkemizin kalkınmasını ve sektörler arasındaki rekabeti canlandırmak için kurulmuş bir devlet kurumudur. 1990 yılında kurulan ve faaliyetlerini o tarihten yanı sürdüren bu kurum sayesinde pek çok kişi kendi işini kurup, büyütmeyi de başarmıştır. Hedefleri ve iş planları olan kişilere finansman desteği sağladığı gibi işletmelerin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak amacı ile çeşitli girişimcilik derleri ve kursları da sağlamaktadır. Yani KOSGEB finansman desteğini sağladıktan sonra girişimcilerle arasındaki ilişkiyi bitirmez. İşlerini bir adım daha öteye taşımak isteyen kişiler için de başka kredi ya da hibe destekleri de sunar. Yani KOSGEB ile kurduğunuz bir işletmenizi ilerleyen dönemlerde büyütmek istediğinizde, hedeflediğiniz noktaya ulaşmanız için yine farklı kredi imkanları da sağlar. Daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanında olmayı hedefleyen bu kurum, işletmelerin önündeki maddi olanaksızlıkları da ortadan kaldırır.
KOSGEB’in esas amacı küçük ölçekli işletmelerin ilerlemesidir. Ayrıca kendi işletmelerini kurmak isteyen kişilere finansman desteği sağlamaktır. Ayrıca sadece KOBİ’lerin gelişmesi için değil, ülke ekonomisinin de güçlenmesine yardımcı olur. yani ülkemizde kurulacak olan her işletmenin kendilerini bir adım daha öne taşımalarını sağlar. Bu nedenle hedefleri ve hayalleri olan herkes, KOSGEB’in istediği koşulları taşıdıkları takdirde hem eğitimlerinden hem de kredi imkanlarından faydalanabilirler.
KOSGEB’in kişilere verdiği destekler ise;
KOSGEB girişimci kredisi nasıl alınır? Eğer KOSGEB girişimci destek kredilerinden faydalanmak isterseniz, ilk etapta kurumun sizden istemiş olduğu girişimcilik kurslarına katılmanız şarttır. bunun için 4 saatlik uygulamalı eğitimlere katılabileceğiniz gibi yine dijital ortamlardan verilen online kurslara da katılım sağlayabilirsiniz. 32 saatlik kurslara katıldıktan sonra sizler için bir sınav yapılır. Kurs bitirmeyi hak kazandığınızda ise artık girişimcilik belgenizi alabilirsiniz. kurs bitirme belgesi olmadan kesinlikle KOSGEB kredilerine ya da diğer hibe gibi KOSGEB desteklerine başvuru yapamazsınız. Her kurs kişilere aynı şekilde verilmez. Bunun için sektörel farklılıklar göz önüne alınır. Örneğin tekstil işi ile gıda sektörü işi için aynı kurslar verilmez.
KOSGEB desteklerinden kimler faydalanabilir? Sorusunun yanıtının cevabı ilk olarak kurumun verdiği koşulları yerine getiren ve kurum tarafından KOSGEB desteklerini almayı hak kazanan kişiler faydalanabilir. Peki, KOSGEB’in aradığı şartlar nelerdir?
KOSGEB e- devlet başvurusu, daha sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kişiler dijital ortamlar sayesinde artık daha kolay bir şekilde başvurularını gerçekleştirmektedir. Eğer isterseniz KOSGEB’in şubelerine giderek evraklarınız ile de başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ama bu durum e-devlet üzerinden yapılan başvurulara göre daha uzun sürebiliyor. Bu nedenle e- devlet üzerinden başvuru yapmanız her açıdan daha avantajlı olmaktadır.
KOSGEB şuana kadar pek çok işletmenin kurulmasına yardımcı olmuştur. Özellikle farklı girişimcilik fikirleri olan kişiler için ve yaşadıkları bölgede farklı bir iş imkanı yapmak ve bulundukları bölgede ekonomiyi canlandıracak adımlar atmak isteyen kişilere daha fazla destek sağlamaktadır. Yine KOSGEB başvuruları için mutlaka iyi bir iş planı hazırlamanız gerekir. Fikirleriniz ve iş planınız ile daha kolay bir şekilde KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz.
KOSGEB ile iş kuracak olan kişilerin izlemesi gereken adımlar, öncelikle şunu belirtmekte fayda vardır. Eğer KOSGEB desteklerinden faydalanmak isterseniz, mutlaka kurumun verdiği adımları doğru bir şekilde tamamlamanız gerekir. Yani kredi ve diğer finansman destekleri için sizden belli ölçülerde kriterler ve koşullar istenir. Bunları yerine getirdiğiniz takdirde daha kolay bir şekilde KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz. Bu alanda başvuru yapıp, işlemleri doğru bir şekilde yapmayan pek çok kişi KOSGEB kredilerinden faydalanamamıştır. Bu nedenle sizlere vereceğimiz adımları doğru bir şekilde takip etmeniz gerekiyor. İşte detaylar…
KOSGEB’e kayıt: KOSGEB kredisi ve diğer hibe destekleri için ilk olarak KOSGEB’e kayıt yaptırmanız şarttır. Burada ilk yapmanız gereken adım ise KOSGEB’in resmi web sitesini ziyaret etmek ve karşınıza çıkan e- hizmetler sekmesini tıklamanız olacaktır. e- hizmetler bölümünde yer alan arama bölümünde ‘’merhaba, KOSGEB hizmetlerinden hangisine başvurmak istiyorsanız buraya yazın’’ kısmını doldurabilirsiniz. Ayrıca sayfanın alt kısmında yer alan ‘’KOSGEB’e kayıtlı değilseniz tıklayınız’’ ‘’KOBİ beyanname vermek / güncellemek için tıklayın’’ ‘’e- hizmetler dokümanı için tıklayın’’ kısımlarını da inceleyebilirsiniz. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra KOSGEB’e kayıt işlemleriniz de tamamlanacaktır.
KOSGEB kayıt işlemleri için veri tabanına kayıt olmak önemli bir adımdır. Pek çok kişi ise veri tabanına nasıl kayıt olunur? Sorusunun yanıtını merak etmektedir.
İşte detaylar…
Tüm bu kayıt işlemleri için KOSGEB’in resmi web sitesini ziyaret etmeniz gerekir.
KOBİ Beyannamesi: eğer KOSGEB’den KOBİ destekleri almak istiyorsanız mutlaka işletmenizin KOBİ vasfının taşıyıp taşımadığını bilmeniz gerekir. başvurular için işletmenizin KOBİ vasfı taşıyıp taşımadığını öğrenmek için KOBİ beyannamesi doldurmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadığınız takdirde diğer bölümlerde de bir işlem yapamazsınız. Bu nedenle her bir adımı daha dikkatli bir şekilde yerine getirmeniz faydalı olacaktır.
KOBİ beyannamesi nasıl doldurulur? Sizden istenen KOBİ beyannamesini doğru bir şekilde doldurmanız gerekiyor.
Beyanname kontrol: sizler için verişmiş olan beyannamenin ilgili mevzuata uygun olup, olmadığını kontrol edilecektir. Kontroller için KOSGEB tarafından görevlendirilen uzman kişiler yer alır.
Desteklere başvuru: işlemin en son aşaması desteklere başvuru aşamasıdır. Hangi desteğe başvuru yapacaksanız ilk olarak bu işlem üzerinde iyi bir planlama yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ise uzman görüşleri ile birlikte destek başvurularında bulunabilirsiniz.